Ekstraluke 30.12

Postet av Follo Sykkelklubb (Gruppe) den 30. Des 2010

Håvard Kalvøy er ikke bare rask, men også kreativ og hendig.
I dagens ekstraluke får vi tips til en sløydoppgave som gjør trening i sterk kulde behageligere og sunnere. Da gir vi ordet til Håvard.
Varmeveksler/kuldemaske når nettene blir lange og kulden setter inn.

Nå har kulden satt seg og mange vegrer seg for sykling og annen trening ute. Når man har ordnet tykke klær, boksehansker, vintersko med varmekabler i sålene og fått montert lykter drevet av eget atomkraftverk på sykkelen, er det kanskje til slutt den voldsomme nedkjølingen av luftveiene som stopper de mest iherdige syklistene. Da finnes det forskjellige typer skjerf, balaklavaer og finlandshetter som man kan velge i. Men et tøystykke forran munnen gir ikke tilstrekkelig oppvarming av luften man puster inn på de kaldeste dagene. Da kreves det kraftigere virkemidler og forskjellige såkalte kuldemasker er å få kjøpt til en halv tusenlapp eller så. Jeg prøvde den mest vanlige typen som dekker både munn og nese, men den passet dårlig på min lange nese. I tillegg har jeg erfaring med ansamling av snørr og slim på innsiden av heldekkende masker. Da finnes det muligheter for å bruke et rør i munnen slik man ser skiløpere bruker. En type av disse er den svenskproduserte Lungpuls som var å få kjøpe i sportsbutikker tidligere. Men nå har den norske importøren funnet ut at de kan sope til seg mer penger ved å kun selge disse på nettet. Dette gir unødvendig utgifter til porto og frarøver kundene muligheten for å besiktige produktet.

Prinsippet bak alle disse er et enkelt varmeveksler prinsipp. Varmen og noe av fuktigheten fra utpusten taes opp i "filteret" i masken, og overføres til den kalde luften på vei inn i luftveiene. Ved lage et langt nok rør og fylle med stor mengde materiale med høy varmekapasitet og meget stor overflate, kan man få en meget stor varmeeffekt på innluften.

Problemet er at et langt rør kan gi mye motstand og mye dødvolum i systemet. I tillegg ønsker man at luften som kommer ut i friluft på enden av røret skal være over frysepunktet. Dette er fordi at om man tar ut all varme av utluften før den er ute av røret får man frysepunktet inne i røret og fuktigheten i utpusten vil frys og tette røret.

Man må derfor avveie lengden av røret mellom høy varme effekt og tilfrysing av røret. Så da er alt klart for å sette i gang å lage en varmeveksler selv. Da er det bare å ordne seg et rør som er egnet for å ha i munnen under trening, og fylle med et "filter" som tar opp varmen fra utluften. Et plastrør vil nok være det beste. Dette kan man skjære til av en beholder eller flaske med egnet form. Bruk fantasien og det du finner på kjøkkenet, vaskerommet eller badet. Prøv å få til et munnstykke som er behagelig form og enkel å holde innefor leppene. Litt finjustering er vanligvis påkrevet (se bilder). 

Metall har god evne til å ta opp varme. En enkel måte å lage et filter med stor overflate mot luften og liten motstand er å bruke stålull. Det finnes stålull i forskjellig kvalitet. Vanlig Svint inneholder såpe som bør skylles ut, med den grovere utgaven som brukes i "stålullsvamper" (se bildet under) kan brukes som den er. Begge deler fungerer bra.


Svint stålull bør skylles først og løses litt opp da den har litt tett mellom fibrene slik den ligger i pakken. Det er også fare for å puste inn små stålfibre. Dette unngår du ved å pakke inn stålullen i en nylonstrømpe (se bildet). Strømpen kan også benyttes for å feste stålullen til røret. Frisk Juice flasken som er vist på bildet ga et munnstykke som var meget behagelig å ha i munnen og røret fikk meget lav vekt. 


Den grove stålullen er enklere å ha med å gjøre. Bare klipp av ønsket mengde og stapp inn i et rør. Pass på å ha litt avstand fra den enden du har inne i munnen slik at du ikke får tungen o.l. i kontakt med stålullen (har sikkert ingenting å si, men er litt ubehagelig). For å feste stålullen i røret kan man ta en ståltråd, knappenåler e.l. og varme med en lighter slik at de enkelt kan smeltes (stikkes) inn i røret og festes med litt tape eller lim på yttersiden. Det er bare å bruke mange nåler, da disse også vil fungere som filter (varmeveksler). 


Den som er laget av sprøyten tok det meg bare 5min å kappe til og feste stålullen innvendig. Prøving og finjustering for å få en behagelig holder til munnen brukte jeg noe mer tid på. Jeg har meget god erfaring med dette, som å puste inn høstluft. Den som er laget med flaske og svint, ga best varme-effekt, men hadde tendens til å fryse til etter 30-40 min med hard trening. Den som er laget av sprøyten ga nesten like bra effekt, men hadde ingen tendens til frysing selv etter 3 timer skitur.


Da er det bare å innkalle alle treningskompisene til juleverksted.
Lykke til!

Tekst og bilder 
Håvard Kalvøy

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.