14. Luke i adventkalenderen

Postet av Follo Sykkelklubb (Gruppe) den 14. Des 2010

I denne luken er overraskelsen ikke av de billigste, men kan fort betale seg. 
Særlig om du har dyrekjøpte lettvektskomponenter!


Det er ingen mangel på superdyre karbonkomponenter til syklene våre. Disse er veldig sterke når de behandles på rett måte, men tåler lite av feil belastning. Derfor er det best å ta alle mulige hensyn ved montering. Dagens tips gir deg full kontroll ved montering av dyre deler.

Alle høykvalitetsdeler er påført tiltrekningsmoment. Det er ikke helt tatt ut av lufta, men en faktisk grense for hvor mye produsentene mener delen tåler før det blir fare for at den ryker. Altså, hvor hardt kan du dra til skrua uten at noe knekker. Momentet måles oftest i Nm for newtonmeter.


En momentnøkkel er et verktøy som lar deg stramme opp til et forhåndsdefinert tiltrekningsmoment. Du stiller inn på en skala hvor hardt du vil trekke til og låser innstillingen med en låsemutter. Når du skrur til med momentnøkkelen sier den fra med ett klikk når ønsket moment er nådd. Så enkelt er det å ikke krønsje de dyre delene dine.


Momentnøkler finnes i mange utgaver og prisklasser. Min kommer fra en tilbudskasse på G-Sport. Som vanlig finner du en grei en på biltema til en pris som ligger under de flest karbonstyrer. Momentnøkklen bør dekke fra 3-4 Mn og oppver. De høyeste verdiene er ikke særlig kritiske til sykkelbruk. Det er rundt 5-10 som er området de fleste lette komponenter er merket med.


Bonustips!
Still momentnøklen din på 0 når den ikke er i bruk, så holder den nøyaktigheten mye lengre.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.