4. Luke i Adventskalenderen

Postet av Follo Sykkelklubb (Gruppe) den 4. Des 2010

Får den ikke løs nei?
Dagens tips er hva du skal gjøre rett etter den ekle sjuppe-følelsen i unbrakobolten.

Alle som skrur selv har opplevd det. Følelsen når du tror bolten sitter helt fast, og så løsner den litt. Og så glir nøkkelen bare rundt i hullet. Det skjer om man drøyer for lenge med å bytte, og sliter ned klossene under skoene for mye. Om man drar til for hardt når man fester en bolt. Om bolten ruster. Eller det skjer bare på pur %¤&/¤! fra de små nissene som ødelegger sykkeldeler.

Uansett så må bolten ut, og det haster alltid. Som regel er man i Albert Åberg-modus "Skal bare". Det er en standard prosedyre for slike tilfeller. Først prøve igjen for å se om bolten bare glapp på liksom. Så finne den beste unbrakonøkkelen man har og ergre seg over at man prøvde med miniverktøyet først. Så setter man seg ned og tenker etter om man virkelig må ha løs bolten, kan ikke den delen bare sitte? 

Deretter kommer man til det som er dagens tips. Ta fram Torx-nøklene dine. Om du ikke har torx, eller vet hva det er så er det en sekskantet stjerneformet standard. Den er vanlig på skivene til skivebremser. Og blir mer og mer vanlig på andre bolter også.

Finn en Torx-bit som er bare ørlite større enn hullet du nettopp rundet i unbrakobolten. Hold i mot og hamre inn biten. Har du flaks vil du nå ha nok hold til å få ut den gjenstridige bolten.


Har du ikke flaks må du skjære et spor med dremel, eller bore ut hodet på skrua, men mer om det en annen gang. Og du, ikke skru den bolten inn igjen da.

Diskuter tipsene på Terrengsykkel.no

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.