Vintertrening t.o.m. 19. desember og f.o.m. 4. januar

Postet av Follo Sykkelklubb (Gruppe) den 27. Nov 2006

For juniorer, seniorer og for de på 15-16 år med ambisjoner og lyst til å holde seg i god form.
Siste trening før jul finner sted tirsdag 19. desember kl. 18 i Åshallens trimrom. Vi starter opp igjen torsdag 4. januar, samme klokkeslett og sted.

Hvis du drømmer om å nå toppen og å holde deg i form, bør du i 15 års alder begynne å trene mer seriøst. Det innebærer at du bør trene regelmessig og prøve å trene mest mulig riktig. Du bør trene variert i grunntreningsperioden. Løping og rulleskitrening bør trekkes inn i høsttreningen. Syklingen kan legges til vei eller terrenget avhengig av være og føre.

 

Erfaringsmessig er det lettere å holde varmen når vi sykler på stier. Der bruker du kroppen mye mer, samt at lavere fart gir mindre luftavkjøling. På høsten og vinteren er det ekstra viktig å ha ullsokker, skoovertrekk eller vintersko. Hendene er også et utsatt punkt. Tjukke hansker er godt å ha på de kaldeste dagene. Skulle vi allikevel fryse hopper vi av sykkel og løper litt. Når det er som våtest og kaldest er jogging å foretrekke. Da skal det mye til for at vi vil fryse om vi kler oss riktig. Fra sesongslutt og til midten av november trener vi i hovedsak langkjøring. Etter en lang og tøff konkurransesesong har kroppen godt av å slippe hardkjør. Med regelmessig trening vil vi med langkjøring bygge opp et godt grunnlag for å tåle tøffere trening og konkurranser når det kommer. Flere av de ivrigste har trent en del sykling med tyngre gir på en del turer for å jobbe med styrken i beina. Lett styrketrening for overkroppen bør vi også få til så det ikke er andre ting en beina som vil være en begrensning når vi kjører løp. Foruten å veksle mellom å løpe og sykle har vi passet på å variere treningssted. Det har gjort det mer inspirerende å trene. I høst har vi syklet bl.a i Nordmarka, Lillomarka, Østamarka og på Larkollen. Løpingen har vi lagt til Gaupesteinsmarka og Østmarka. Vi løper på stier og en del fritt i terrenget for å skåne beina og for å komme på nye steder.

 

Fra midten av november kan vi så smått begynne med litt kvalitet i treninga. Vi vil variere mellom løping og sykling. Hva vi gjør på de ulike dagene vil fram til vi får stabilt skiføre bestemmes ut fra værmelding og hva vi har lyst til. I helgene prøver vi å få til en løpe og en sykkeltur. Begge dager trener vi langturer. Løpeturene er nå oppe i over to timer. Sykkelturene ligger på 3- 4,5 t. Underveis spiser vi litt medbragt brød, sportsbarer og stikker innom en sportshytte for en vaffel eller bolle om det er mulig. Vi er seriøse, men ikke så ekstreme at vi ikke er sosiale nok til en bollestopp! Så hvis du vil bli med på langturer i helgene husk å ta med brødskiver, drikke og penger. Litt tøy til skifting kan også være greit hvis vi kjører bil til startsted. Hvis du ikke er interessert i å være med på hele turen kan du selvsagt hoppe av underveis, men da må du selv finne veien hjem/tilbake. Målet bør være å sykle med hele langturen om du ikke er av de yngste eller om du ikke har en dårlig dag. Det er disse lange helgeturene som skal gjøre at vi står distansen godt på ritt. 

 

Fra tirsdag 21.11 begynner vi innetreninger på styrkerommet ved Ås videregående skole. Vi vil sykle på rulle og spinningsykkel på tirsdager og torsdager fra kl. 18. Første del av disse treningene varierer vi sykkelprogrammene. Vi trener intervaller av ulik lengde, distansetrening og styrketråkk. Opplegget tilpasses alder og nivå. De som har tid og lyst spiller innebandy etterpå. Onsdager bør du trene deg en lett tur ved å jogge, gå på ski eller sykle. Fredager og mandager bør brukes til hviledager. Hvis du har skikkelig lyst til å trene disse dagene er det greit, men pass på å ha i bakhodet at du er pigg til treningen som kommer dagen etter.

 

I fjor vinter syklet jeg cykelcross konkurranser i Danmark og Belgia i desember og januar. Jeg har allerede vært en helg i Syd-Sverge og syklet ritt. 45 min-1 t ritt på grus, asfalt og enkel stier med mye svinger og korte bakker får vi en gjennomkjøring som er helt unik. Det er ikke uten grunn at mange av verdens beste beste syklister på landevei og mountainbike konkurrerer på bane eller cykelcross om vinteren. Derfor planlegger jeg flere helger med ritt i månedene framover. Jeg håper flere hiver seg med. Det er viktig å prøve noe nytt for å uprøve å utvikle seg som utøver. Når snøen kommer, vil langrenn være ypperlig til langturer. Foruten god utholdenhettrening kan du også bruke skitrening til styrking av overkroppen din. Staking gjør at du får trent armer, men også rygg og mage. Er du tung i beina anbefales en skitur i flatt terreng hvor du bruker dobbelttak. Slik får beina lett trening, overkroppen får jobbet bra og du får trent hjerte og lunger godt. Min erfaring er at kombinasjonen sykkel, rulletrening og skigåing er den optimale treningen for en syklist på vinteren i Norge. Når våren nærmer seg, vil vi gradvis legge inn mer sykkel. Om det ikke er akseptable sykkelforhold i Follo, reiser vi til kystområdene ved Larkollen og Jeløya. Vanligvis er det mye mindre snø og is der. På samme måte som høsten vil vi avtale aktivitet og treningssted ut fra der vi tror vi får best treningsutbytte og for å variere.

 

Ønsker du å være med på dette opplegget i klubbens regi, kan du kontakte Gjertrud Bø. Da kan du få e-post, SMS eller ringe og høre om hva som er planene de nærmeste dagene. Ved å være flere som trener sammen, får vi det sosialt, og det er lettere å få til regelmessig og bra trening.

 

Telefonnr.: 64 94 35 54   Mobil: 90 62 46 87    E-post: gjertrud.bo@aas.vgs.no 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.