Pulsbasert trening

Postet av Jan Strøm Aasgaard den 12. Sep 2014

Pulsbasert trening
Trening med pulsklokke kan anbefales for stort sett alle. Hjertet er åpenbart et viktig organ. Vi har bare ett, og det må vi klare oss med livet ut. Da er det ikke så dumt å følge med litt hvordan det fungerer. Men for å kunne trene pulsbasert er du nødt til å bli litt bedre kjent med hjertet ditt.

Testing av makspuls
Selv om du i teorien har èn makspuls (HRmax), kan det være lurt å teste den i alle dine vanlige aerobe treningsformer (f.eks. sykling, løping og langrenn).For alle testene gjelder selvfølgelig at du bør være uthvilt godt oppvarmet.

Det er vanlig å teste makspuls i en motbakke, men den bær ikke være for bratt. Er den for bratt, kan du fort stivne litt tidlig. Du bør kjøre to oppvarmingsdrag før du kjører testdraget, slik at du vet at hjertet virkelig er i gang. Sykle, løpe eller gå på ski i en fart du så vidt klarer å holde i tre minutter. Etter ferdige 3 minutter drar du på det du er god for så langt du orker. Dette er hardt, brutalt og smertefullt, men premien er altså at du kjenner din egen makspuls. Å kjenne sin makspuls gir et godt utgangspunkt for å sette opp dine treningssoner.

Selv om anaerob terskel normalt ligger et sted mellom 85% og 90% av makspuls (HRmax), er det noe variasjoner. Legger du opptil at egen terskel er 90% av makspuls, kan du fort gå på en smell når du kjører terskeløkter. Man må alltid ha med seg hodet på trening og lytte til de signalene kroppen sender ut. Lær deg å følge med på hva som skjer med pulsen etter hvert, også i pausene. Da vil du med tiden få en del erfaring, og sjansene for at du kjører intervalløkter på riktig belastning vil øke betraktelig.

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.