Det startet med at pappa André Gulholm tok henne med til Terrengsykkelskolen i Follo sykkelklubb og sa de skulle ha det gøy. Det ble fulltreffer og da ble hun tilknyttet Follo Young and Furios og nå er hun også en del av Follo Ung.

PINNE SKAPTE TRØBBEL: Hedda fikk en pinne 10 cm inn i låret da hun var på trening i Norgescupløypa i Brumunddal. Foto: Privat

– Skal du bli god må du like det du driver med, det må være gøy og du må ha struktur både når det gjelder mat, søvn og trening, sier Hedda Steine Gulholm. De spiser og restituerer som en toppidrettsutøver.

Fikk pinne i låret

Bare for en måned siden gikk Hedda på en skikkelig smell, men er på bedringens vei. Da var hun på trening i Norgescup løypa i Brumunddal.

Hedda tok et drop og landet litt flatt. Da mistet hun festet på styret, falt forover og smalt rett inn i et tre. Sykkelen ble vraket, heldigvis gikk det bra med Hedda.

En pinne traff meg og boret seg 10 cm inn i låret. Jeg ble kjørt med blålys og sirener til sykehuset på Lillehammer.

Nå er hun så godt som frisk og har fått god oppfølging av aktiv klinikken som har et godt samarbeid med skolen. Og pinnen den har hun tatt vare på som et minne.

– Jeg har blitt tøffere etter at jeg startet på sykkellinja, å gi litt faen er viktig.

TREDJE PLASS: Hedda Steine Gulholm kom på 3. plass i Norgescupen. Foto: Privat

Tredje plass i Norgescupen

I sommer ble det tredje plass i Norgescupen under terrengsykling på Skullerud. Da følte hun at alt stemte, og er fornøyd med plasseringen.

– Når alt stemmer føles det som du er på en rosa sky. Da har egentlig ikke plasseringen så stor betydning, men det tekniske og flyten. Da blir du bare mer gira og sykler enda fortere.

Den dagen var det veldig varmt og heldigvis var familien med som støtteapparat.

– Mamma sto med vannflaske og tømte over meg når jeg passerte, søsteren min heiet og pappa er i hovedsak mekanikeren min.

Hun fremhever også «Besten» Torstein Steine.

– Besten har også vært med meg på mange konkurranser. Det er fint å ha familie som støtter deg.

Hedda Steine Gulholm
TRIVES PÅ SYKKELEN: Hedda trives godt på sykkelen. – Skal du bli god må du like det du driver med, sier hun. Foto: Inger Eide Nordseth

Godt sykkelmiljø

De er ikke så mange jenter i terrengsykkelmiljøet, men Hedda fremhever at det er et godt miljø både på skolen og i Follo sykkelklubb.

De heier hverandre frem og fremhever godt samarbeid som veien til suksess. I tillegg er hun ambassadør for sykkelmerket TREK og sportsbutikken Lillehammer sport. Skolen har samarbeid med Olympiatoppen og Aktivklinikken.

– Vi må stå for stemninga selv og møter opp med høyttalere med musikk og heier når andre sykler, forklarer hun.

Treningen på skolen er tilrettelagt med tanke på at de skal bli bedre idrettsutøvere og Hedda siktet seg inn på skolen allerede som 12-åring.

Hun fremhever også lærerne sine tidligere downhillsyklist Bjørn Ballangrud og Øyvind Klementsen Bøthun.

– Bjørn er utrolig god i teknikk og Øyvind er god på selve treningsopplegget. Hedda trives godt i utfordrende terreng som for eksempel svaberg og bratt terreng.

– Hva er din fordel i terrenget?

– Jeg er god på å finne spor for å finne raskeste vei og før jeg skadet meg var jeg iallfall god på svingteknikk.

Hedda Steine Gulholm Party in Pink Zumba
STIFINNER: Hedda Steine Gulholm har sin styrke i å finne spor for raskeste vei. Foto: Inger Eide Nordseth

Satser, men har en plan B

Hedda satser på å bli så god som mulig. Hun satser i første omgang mot å vinne NM senior klasse, men tar også frem OL i terrengsykling som et mulig mål.

– Det er fullt mulig å leve av idretten, men jeg må ha en plan B. Jeg kan tenke meg både å bli politietterforsker og har lyst til å søke på Politihøgskolen. Jeg har også tenkt på brannvesenet eller noe innen økonomi, tilføyer Hedda.

Høstferien har hun brukt i Ås og etter høstferien skal hun ut på en spennende tur med skolen. Det er noe de kaller for forflyttingssamling.


Hedda Steine Gulholm
FOLLO SYKKEKLUBB: Hedda Steine Gulholm er med tilknyttet Follo Young and Furios og Follo Ung. Foto: Inger Eide Nordseth

– Vi får bare beskjed om å ta med litt utstyr og varme klær og hva som vil skje videre vet vi ikke, men det blir spennende.

Det passer Hedda utmerket. Tøff som hun er.Resultater i år som K-junior:

  • 3. plass XCO NC2 Vigrestad 2022
  • 3. plass XCO Nordisk mesterskap og NC6 skullerud 2022
  • 2. plass Birken 2022
  • 5. plass NM XCO
  • 2. plass Valdresrittet