23. luke - Son-Hølen-Kjøvangen

Postet av Follo Sykkelklubb (Gruppe) den 23. Des 2011

Ennå en sporlogg sendt oss fra Kent Siggerud. For å gjøre deler av turen litt spennende for barna, har vi lagt ut litt informasjon om en "hemmelig" hule i fjellet og noe historie rundt dette. 
Ruten går i tjukkeste skauen mellom Son, Hølen og stendene ved Kjøvangen. På programmet står det massevis av sti med flere tekniske utfordringer. Mellom slagene er det noen transportetapper på kjempetrivelige småveier. Så å si hele området ruten dekker, kjennetegnes med at det er muligheter og avstikkere til flotte veivalg i alle retninger. 
Turen kan derfor enkelt tilpasses som en enklere familievariant, eller en ennå tøffere utfordring for de mest tekniske.

Nøyaktig på rutens 19km merke er det en fjellvegg som lengst nord sprekker opp blokker og kløfter av forskjellig størrelse. En kjempefin jettegryte er å finne i en av blokkene (bildet under).



Tar du deg tid til å lete litt i skrenten oppe til høyre for jettegryta, er det mulig å finne en sprekkformasjon som danner en hule igjennom blokkene. 






Det er mulig å gå inn i denne hulen (høyre bilde over) å komme ut en 5-10 meter lenger til venstre. Du havner da på en slags hylle, hvor det ikke er spesielt enkelt å komme seg ned (venstre bilde over). Det anbefales derfor å ta samme vei tilbake. 

Det heter seg at hulen ble benyttet som skjulested under sabotasjeaksjonen mot Laksa tankanlegg for ubåter i 1944. Klikk her for mer.


Den lokale fjellklatreren Harald Kolderup hadde æren av førstebestigning av veggen. Bildet under viser hvordan han klatret veggens største overheng med releativt enkelt klatreutstyr sett i forhold til dagens standard.



De som har holdt på i Follo SK noen år, vet jo at Harald senere skulle bli en av klubbens beste landeveissyklister. I veteran-cupen vant han nesten alle rittene han stilte i, og i klubbmesterskapet syklet han vanligvis fra alle og enhver.

Kart med inntegnet rute Her

GPX-fil Son-Hølen-Kjøvangen (Høyreklikk, "lagre mål som " GPX på pc`n)


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.