12. luke - Gamlebakken

Postet av Follo Sykkelklubb (Gruppe) den 12. Des 2011

Teknisk terreng-crux i luke 6. Landeveis-"test-piece" i dag. 
Bratte bakker har jo for vane å få en viss status hos landeveissyklistene.
Her har vi bakken som viser at de gamle er eldst! 
Er du fra Follo-området og ikke har syklet opp Vassumbakken (se 3. luke) og Gamlebakken, har du ennå ikke blitt voksen som landeveissyklist.
Ingen GPX-rute i dag. Bare denne bakken er en tur verdt i seg selv. 
Tar du turen til Hvitsten som oppvarming og noen drag opp Gamlebakken, kan du ta hjemturen som nedkjøring. Problemet er at det garantert blir flere bakker på vei hjem om du ikke bor i Hvitsten, da!
Jeg anbefaler å kjøre alle dragene man orker i bakken, for å fortsette sydover forbi Strandgård og til venstre på Strandveien. Du får da en nedoverbakke til avkjøringen til Emmerstad, og en slette til du er forbi Søndre Follo renseanlegg. Her får du noen fine kneiker til Berg på 120 moh.


Bakken finner du her: Gamlebakken

Som et overslag kan man si at du får ca 60 høydemeter på 350 meter som gir snitt på 17%. Da bakken har et falskt platå halvveis, blir det ganske bratt resten. 
Ved å måle stigningsprosenten over en sykkellengde får man over 30% stigning flere steder oppover.
Dette er selvfølgelig for bratt for å kjøre drag, men en gang opp her kan du ikke unnvære!!! 
Er du fornøyd etter et drag er også Strandveien en fin bakke for noen drag.

Blandt lokalbefolkningen heter det seg at det er umulig å sykle opp her med racer, men DU er vel klar for å motbevise dette for deg selv og alle andre.
Etter en periode med veiarbeid, er det nå supre muligheter med splitter ny asfalt av beste kvalitet.

Er du ute etter en fin måte å måle stigningsprosent, ser du på bildet øverst at en smart-telefon kan gjøre nytten. Last ned en app og start måling. Det finnes en mengde forskjellige "smart-ruler", "Clinometer" osv., men jeg synes den enkle og greie "Bubble Level" er best. Den er enkel og du målingen direkte i prosent.
Har du en sykkel med vannrett overrør, legger du bare telefonen oppå røret for å måle over en sykkel-lengde. Legger du telefonen rett på bakken, vil du jo måle mere på små ujevnheter i asfalten enn stigning. 

Appene du laster ned må kalibreres. Det skal også mye til at overrøret er 100% vannrett. Dette ordner du lett med å måle begge veier. Mål først med sykkelen pekende oppover, og så snur du sykkelen og telefonen nedover. (Husk at du også må snu telefonen slik at den peker motsatt vei i forhold til bakken) Da har du to mål på stigningen, et positivt og et negativt tall. Snittet av tallverdiene (absoluttverdien) er da den riktige stigningen.

Tidligere har jeg prøvd metoden vist på bildet under. Men da fikk jeg ikke resultatet før jeg fikk kom hjem å kunne måle vinkelen på bildet. Nøyaktigheten ble vel heller ikke så veldig god.

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.